Adatvédelmi Szakmai Egyesület Adatvédelem,Aktuális Január 28-a az Adatvédelem Napja

Január 28-a az Adatvédelem Napja


Az Adatvédelem Napját először 2007. január 28-án az Európai Tanács kezdeményezésére rendezték meg, melynek célja a figyelem felkeltése és a kialakult jó gyakorlatok népszerűsítése az adatvédelem területén.

Az ünnepnap dátumának kiválasztása azért esett január 28-ra, mert ez volt 1981-ben az a nap, amikor megnyílt a lehetőség a Tanács 108. számú Adatvédelmi Egyezményének aláírására. Ezzel Európában a magánszféra-védelem magasabb szintre lépett.

A kezdeményezés oka, hogy a polgárok nincsenek tisztában az adatvédelemhez kapcsolódó ismeretekkel, ezért nem tudnak kiállni önmagukért, jogaikat nem ismerik, így nem merik és nem tudják azokat megvédeni, amely következményeként elfogadnak és tűrnek minden jogsértő adatkezelést. Szükséges tehát az év egy napján külön ezekre is felhívni a figyelmet.

Az adatvédelem napjának fő célja a figyelem felkeltése: az emberek érdeklődjenek az adatvédelmi ismeretek iránt, keressék a lehetőséget ezek megvitatására. Talán nem szükséges megemlíteni, hogy 2018. május 25-én vált kötelezően alkalmazandóvá az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a világ legerősebb adatvédelmi jogszabálya, a GDPR.

Az adatkezelők mellett maguk az érintettek is hatással vannak az adatvédelem helyzetére azzal, hogy tudatosan tudják a GDPR-ban nevesített jogaikat gyakorolni, aktív résztvevői lehetnek az adatkezelésnek, hivatkozhatnak jogaikra. Az adatok védelméért mindenki erőfeszítésére szükség van.

Az adatvédelem a magánszféra-védelem olyan módja, amely sajátos jogi szabályozásban nyilvánul meg.

Ne feledjük: a magánszféra és a magánélethez való jog lényege az, hogy az érintett akarata ellenére mások oda ne hatolhassanak be, illetőleg be se tekinthessenek!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az adatainkra!